EL MANUAL D’UN COMPOSTADOR
El compostatge és una manera de reciclar els residus orgànics que generem a l’escola i després amb el compost que hem estat fent,el podem utilitzar per les nostres estimades plantes de l’hort de la nostra escola.
MATERIAL
-AIREJADOR:La seva funció remoure el compost.
-GARBELL:(No es necessari)La seva funció es separar les restes que no estan descomposades del compost,això també es pot fer amb les mans però es millor amb el garbell ja que hi han parts que costen bastants treure-les amb les mans.
MATÈRIA HUMIDA:Les pells de fruita i vegetals com ara la pell d’una poma.
-MATÈRIA SECA:Pals petits,branques o fulles seques.
-TERMÒMETRE:La seva funció és mesurar la temperatura a la que està el compost.
Primer heu d’agafar el compostador. I col·locar-lo en un lloc a l’ombra a resguard de la pluja.
Seguidament hem de posar la mateixa quantitat de matèria humida que de matèria seca. Però sense oblidar de remoure amb l’airejador el compost perquè es faci bé l’adob ,però això ho heu de fer només un cop a la setmana.
A continuació d’haver remenat el compost heu de mesurar la temperatura del vostre compost per fer un bon seguiment ,però això només un cop a la setmana. Tot aquest procés l’heu de fer durant sis masos.
Passats els sis mesos el vostre compost hauria d’estar llest per les vostres plantes. Segurament sí ,però pot ser hi veieu alguna pela que no està desfeta o algun pal que no està del tot desfet, per això ,heu d’agafar el garbell perquè ens facilitarà separar les restes més grans. Això també es pot fer amb les mans ,(a ni us acudeixi llençar les restes ,el que heu de fer és tornar-les a llençar al compostador) aleshores hauríeu de tornar a llençar la mateixa quantitat de matèria humida que de seca i així fins a tornar a fer el compost.
QUINS ANIMALS PODEN ESTAR EN EL NOSTRE COMPOST ,I QUINS NO?
Els animals que poden estar al nostre compost són els bitxos bola ,els cargols ,els cucs de terra ,les aranyes i els cents peus. Els animals que no poden estar són les mosques de la fruita ,les seves larves i les formigues.
Si hi ha mosques de la fruita i les seves larves vol dir que el compost està massa humit així que heu de posar matèria seca i si veieu que molt ,però molt humit ,es ha dir , que hi ha bassals ,heu de posar matèria seca i heu d’aixecar durant 1h o 2h la tapa del compost.
Si hi ha formigues vol dir que el compost està massa sec i heu de posar força matèria humida ,però mai heu de regar el compost.
QUE PODEM LLENÇAR AL COMPOST
-Fulles seques
-Pals petits o branques
-Pells de fruita o vegetals
QUE NO ES GAIRE RECOMANABLE LLENÇAR AL COMPOST
-Pells de cítrics(mandarina,taronja i llimona)
-Pinassa
QUE NO PODEM LLENÇAR AL COMPOST
-Papers
-Envasos
-Carn ,peix ,ossos
-Serradures de fusta tractades amb
pintures o vernissos
-Vegetals podrits
-Excrements
Espero que us sigui útil aquesta informació i que us surti un bon compost igual que el meu.
Mar Álvarez
1/12/2018