D124: Introducció a les bases de dades

Guia del curs

Descripció

Curs telemàtic d’autoformació, adreçat a les persones amb inquietuds i ganes de conèixer l’entorn de les Bases de Dades electròniques, que mostra les utilitats del programa OpenOffice Base, útils per a la gestió acadèmica i personal dels docents i del personal relacionat amb el món educatiu en general. A la finalització del curs caldrà la presentació d’un projecte de treball.

Objectius

Els objectius del curs són:

Continguts

Els continguts del curs són:

Destinataris i coneixements previs

Adreçat a les persones del món educatiu que vulguin fer una primera aproximació a les bases de dades. És necessari tenir coneixements pràctics de l’entorn Windows i/o de l’entorn de la Linkat i de les seves principals aplicacions. Calen també uns coneixements mínims d’Internet i del servei de correu electrònic. L’admissió al curs no implica, en cap cas, la recepció a títol individual del programari comercial. A més serà interessant conèixer les utilitats i explicacions del curs telemàtic d’iniciació TC00 Primers passos telemàtics. S’aconsella donar un cop d’ull a aquest material, doncs pot ser de gran utilitat per als usuaris que ho necessitin. Feu clic en aquest enllaç per visualitzar-ho: http://www.xtec.net/formaciotic/curstele/tc00/

Format

Per a seguir aquest curs es pot optar entre:

Consulta on line dels diferents mòduls. Consulta off line dels diferents mòduls, mitjançant: a) Descàrrega de tot el curs en format HTML, fent clic als disquets que es troben a la portada. Un cop descarregats tots els fitxers, cal la instal·lació executant l’arxiu d104.exe. Després es podrà visualitzar el curs en qualsevol navegador, sense necessitat d’estar connectats a Internet.

b) Utilització del CD-ROM Materials de formació.

En el cas de la consulta off line cal tenir present que els enllaços establerts a pàgines d’Internet externes al propi curs poden no estar operatives

Estructura

La durada del curs és de 36 hores o 4 mòduls, amb una distribució de 24 hores per als mòduls (6 hores per a cada mòdul) i 12 hores per a la realització del projecte.

Dins de cada mòdul hi ha definides les pràctiques, en nombre variable dins de cada mòdul, les quals constitueixen el text bàsic d’estudi del curs, en forma d’explicacions més o menys detallades de cada un dels aspectes d’estudi, exemplificant-se i concretant-se en les activitats. La majoria d’exemples que es plantegen al llarg de les pràctiques, s’han d’enviar al/la tutor/a del curs juntament amb els exercicis de fi de mòdul. Aquest apartat es detalla en cadascún dels mòduls.

Dins de la navegació per botons, a la part dreta de cada mòdul tenim l’apartat d’exercicis esmentat en el punt anterior. En ells es detalla quina és la feina i com s’ha de fer l’enviament al corresponent tutor/a del curs.

Els mòduls són
Programari i requeriments tècnics

Els materials d’aquest curs s’han escrit i preparat amb la Versió 2.1 del Base, aplicatiu del paquet ofimàtic OpenOffice desenvolupat amb programari lliure, i poden ser visualitzats amb els navegadors Mozilla Firefox i Microsoft Internet Explorer (versió 4 i superiors) amb les opcions JavaScript i Cookies activades (eines disponibles al DVD Materials de Formació). A més, aquests materials també han estat comprovats amb la Versió del BASE V.2.2.0 sense que aparegués cap incident.

Cal també una correcta configuració regional de l’entorn Windows o LINKAT per a la visualització del símbol de l’euro, disponible al tauler de control de Windows. En relació a l’euro, es pot trobar informació complementària a l’adreça http://www.xtec.net/fie/euro/.

Tutoria

A cada participant se li assigna un tutor o tutora que l’assessorarà i l’orientarà en el treball dels diferents mòduls. La persona responsable de la tutoria farà un seguiment personal del procés de cada participant en base als exercicis. Tota la comunicació entre tutor/a i alumne/a es farà mitjançant l’aplicatiu Educampus: http://www.edu365.cat/educampus tal com s’informarà al començament de curs. Per poder entrar en aquest aplicatiu, és imprescindible tenir un compte de l’XTEC, amb el nom d’usuari i contrasenya habituals del correu electrònic i que, cas de no disposar-ne, hauríeu d’emplenar el formulari corresponent que podeu trobar a la mateixa pàgina de l’XTEC concretament a: http://www.xtec.cat/at_usuari/gestusu/identificacio/formularis/form_alta.htm Aquest entorn serà la via de comunicació obligada i oficial entre alumne/a i tutor/a telemàtic.

Lliurament d'exercicis

Tal com s’ha explicat, interessaria enviar la feina comprimida amb el programa Winzip o bé amb el Winrar. El tutor us puntualitzarà la feina a enviar, que normalment tindreu detallat a l’apartat corresponent a exercicis de cada mòdul.

En principi, caldrà, si el tutor no indica res al contrari, incloure el fitxer de feina corresponent, prèviament comprimit, amb el nom d’usuari/a Xtec i el nom de l’exercici concret. Així un exemple seria, per a l’usuari fictici Joan Pere i per l’exercici del mòdul 1: jpere_exercici1.zip

Projecte

Veieu l’apartat general que parla sobre el projecte i podreu tenir una idea clara sobre en què consisteix aquest.

Calendari

Vegeu el calendari de l’activitat.